Zakaj si sodobnih domov ne gre več predstavljati brez kuhinjskih otokov in kaj so njihove glavne prednosti?

 

1. Več pulta in delovnih površin

Tudi v večjih kuhinjah je včasih težko pridobiti zadostne delovne površine na pultu. To zagato je preprosto rešiti s pomočjo kuhinjskega otoka, kamor lahko umestimo pripravljalne površine. Kuhinjski otoki so odlični prostor, ki jih lahko izkoristimo tudi za odlaganje nakupljenih stvari ali celo kuhalno ploščo in pomivalno korito. Pri 3D načrtovanju kuhinj je za otok potrebno imeti v mislih vodne in električne izpuste; pri kuhališču pa ne gre pozabiti tudi na napo. Napa je lahko stropna, dekorativna viseča ali potopna, njeno lokacijo pa moramo planirati že pri grobih gradbenih delih.
 
 

2. Dodatne shranjevalne površine

Volumen kuhinjskega otoka lahko izkoristimo tudi za dodatne shranjevalne površine, ki jih v kuhinji ni nikdar dovolj. Standardna globina kuhinjskega otoka je vsaj 90 cm, kar pomeni, da lahko z ‘zadnje strani’ vanj umestimo police ali zaprte omarice. Za shranjevanje lahko izkoristimo tudi prostor nad kuhinjskim otokom ter s stropa montiramo viseče police.
 
 
 
 

3. Več prostora za sedenje

Kuhinjski otok lahko služi tudi kot zajtrkovalni pult ali pa povsem nadomesti jedilno mizo. Zajtrkovalni pult ali bar bo bolj praktičen za hitre prigrizke ali neformalno druženje s prijatelji ter zavzame manj prostora. Večje družbe se vseeno zberejo ob jedilni mizi, tudi takrat pa barski stoli pridejo prav kot dodatna sedišča. Pri oblikovanju zajtrkovalnega pulta v sklopu kuhinje po meri je potrebno imeti v mislih višino pulta in posledično tudi stolov. Zajtrkovalni pult je lahko umeščen višje od samega kuhinjskega otoka ter tako vizualno loči kuhinjo od ostalega prostora; lahko pa je v isti višinski liniji s pultom ter prostor navidezno poveča.
 

4. Definiranje prostora

Kuhinjski otoki v sodobnih bivalnih prostorih, ki združujejo tako kuhinjo kot jedilnico in dnevno sobo, služijo za definicijo prostora in vizualno ločujejo kuhinjo od ostalih funkcijskih področij. Hkrati kuhinjski otok omogoča povezovanje saj je oseba, ki kuha vedno vključena v dogajanje. Svet okusov in kuhinj je v sodobnem življenju neločljivo povezan, naj bosta torej tudi fizična kuhinja in naš vsakdan!
 
 
 
 

5. Racionalna poraba kvadrature

V primeru, da omejena tlorisna površina stanovanja ne dopušča ureditve samostojne jedilnice in prostorne kuhinje lahko težavo rešimo tako, da jedilno mizo priključimo kuhinjskemu otoku. S tem preprostim trikom pridobimo tako zadostne delovne in shranjevalne površine, ohranimo zračen svež prostor ter zagotovimo aktivno družabno dogajanje ob jedilni mizi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja