Kuhalna plošča z napo: odlična alternativa, ki prihrani prostor

 Kuhalna plošča z napo
 
So klasičnim napam šteti dnevi? Vse je mogoče!

Kuhinjske nape so sicer v kuhinjah nepogrešljive. S svojim delovanjem preprečijo, da bi se vonjave in para, ki nastanejo med pripravo hrane, širile po stanovanju in še ure po kuhanju ostajale v prostoru. Hkrati pa tudi osvetlijo kuhalno ploščo ali celo poskrbijo za lepši videz vaše kuhinje.

Toda klasične nape znajo biti tudi glasne, zasedajo prostor in če izberete izvlečno, se vam kaj hitro lahko zgodi, da se boste ob nepazljivosti med kuhanjem udarili v glavo. Prav zaradi tega postajajo vse bolj priljubljena različica kuhalne plošče z napo in prav te vam bomo tokrat predstavili.

Kakšne kuhinjske nape poznamo?

Poznamo več vrst kuhinjskih nap. V grobem bi jih lahko razdelili na 7 tipov.
 • Povgradno, ki jo namestimo pod zgornji viseči element, ki se nahaja nad kuhalno ploščo. Namestimo jo lahko tudi samostojno.
 • Vgradno, ki je nameščena znotraj kuhinjskega elementa, nad kuhalno površino. Takšna napa je vidna le delno, na pol pa je skrita v elementu.
 • Izvlečno, ki se nahaja znotraj kuhinjskega elementa, nad kuhalno ploščo. Takšna napa deluje le, ko jo izvlečemo.
 • Kotno, katero namestimo na steno nad kuhalno površino, in sicer v kuhinjski kot. Ta torej pride prav predvsem pri kotnih kuhinjah.
 • Stensko, ki služi kot dekorativna napa. Namestimo jo direktno na steno nad kuhalno površino in ni povezana s kuhinjskimi elementi.
 • Otočno, ki pride prav predvsem pri kuhinjah z otoki, saj je nameščena nad otok, kjer se nahaja kuhalna površina. Gre za samostojno napo. Poznamo tudi poševno dekorativno različico, ki sprosti prostor nad kuhalno ploščo.
 • Ter kuhalno ploščo z napo, ki je najnovejša različica kuhinjske nape, kateri se bomo tokrat tudi podrobneje posvetili.
 Kuhalna plošča z napo

Kako kuhalna plošča z napo sploh deluje?

Kuhalna plošča z napo oz. pultna plošča je vgrajena direktno v kuhinjski pult ali otok. Vgradimo jo lahko bodisi ob strani bodisi na območje za kuhalno ploščo. Ko jo potrebujemo, pritisnemo pultno ploščo in kuhalna plošča z napo začne delovati. Pri nekaterih modelih si pri tem lahko pomagamo tudi z daljinskim upravljalcem.

Tovrstna kuhinjska napa deluje na takšen način, da paro in vonjave vase posrka praktično na kraju nastanka, torej pri viru kuhanja. Kuhalna plošča z napo tako s svojim delovanjem poskrbi, da hlapi, vonjave in para izginejo praktično v trenutku.

Zelo je tiha in poskrbi tudi za odstranjevanje mastnih madežev, ki bi sicer med kuhanjem lahko nastali na kuhalnih površinah. Poleg tega ne zaseda dodatnega prostora in nikoli se vam ne bo zgodilo, da bi se z njo po nesreči udarili v glavo, kar se hitro zgodi pri ostalih vrstah kuhinjskih nap.

Seveda pa je treba opozoriti, da pultna plošča oz. kuhalna plošča z napo ni najbolj učinkovita, ko kuhate v visokih loncih, saj se nahaja precej nizko nad kuhališčem in tako težje posrka hlape, ki nastajajo višje. Ker deluje neposredno ob kuhalni plošči, lahko z nje ukrade tudi nekaj toplote.

Kako kuhalna plošča z napo sploh deluje?

Prednosti kuhalne plošče z napo

Nekatere prednosti, s katerimi se ponaša kuhalna plošča z napo, smo že izpostavili, a teh je še več.

Kot rečeno zato, ker je vgrajena direktno v kuhališče, ne zaseda dodatnega prostora, kot to velja za klasične kuhinjske nape. Zaradi tega vas pri kuhanju ne ovira, niti ne zmanjša funkcionalnosti nad štedilnikom.

Deluje zelo učinkovito, saj vonjave, maščobo in paro vsrka na kraju nastanka, in ni pretirano glasna. Poleg tega je zaradi svoje funkcionalne zasnove veliko enostavnejša za čiščenje od klasičnih kuhinjskih nap. Module je mogoče tudi odstraniti in jih pomiti kar v pomivalnem stroju.

Kuhalna plošča z napo vam bo prišla še posebej prav, če imate manjše stanovanje z nizkimi stropi ali živite v  podstrešnem stanovanju s poševnimi stropi, saj ne bo zasedla dodatnega prostora. V takšna stanovanja bi namreč težje vgradili druge vrste nape, kot na primer povgradno ali stensko napo. Lepo pa se bo podala tudi modernim minimalistično opremljenim kuhinjam, saj tovrsten slog stremi k temu, da se v prostoru nahaja čim manj odvečnih elementov oz. k temu, da se posamezni elementi oz. aparati čim bolj zlijejo s samim prostorom.

Prednosti kuhalne plošče z napo

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri kuhinjske nape?

Ne glede na to ali bo naša izbira kuhalna plošča z napo ali katera druga vrsta kuhinjske nape, je pri izbiri potrebno preveriti nekatere faktorje.
 • Pozorni bodite na pretok zraka, torej na to, kakšna je kapaciteta nape.
 • Preverite ali ima maščobni filter. Ta vam bo zagotovo prišel zelo prav.
 • Pomemben faktor je tudi glasnost delovanja nape.
 • Dimenzija mora odgovarjati parametrom vaše kuhinje.
 • Pomembna je vrsta materiala iz katerega je narejena. Najboljša izbira sta sicer steklo ali inoks.
 • Preverite kakšno in koliko svetlobe oddaja, saj se napa večkrat uporablja tudi za razsvetljevanje kuhalne plošče.
 • Ne pozabite niti na energijsko porabo.
Več o tem, kako izbrati ustrezno kuhinjsko napo, najdete tukaj.

Ne glede na to, katero kuhinjsko napo boste iskali, obiščite TRGOLES in dovolite našim svetovalcem, da vam svetujejo, katera različica bo najboljša za vas.

Da bi kuhalna plošča z napo delovala res dobro in vam nudila vse prednosti, pa je pomembno, da izberete kakovostno različico. Mi vam svetujemo kuhalno ploščo z napo Bora. Gre namreč za izredno kakovostno blagovno znamko, s katero boste poskrbeli, da boste dobili vse prednosti, ki jih takšna naprava prinaša.

Kuhalna plošča z napo Bora

Kuhalna plošča z napo Bora: kakovostna in učinkovita

Bora kuhalna plošča z napo je izjemno kakovostna in učinkovita. Vonj, paro in delce maščobe namreč posrka vase na kraju nastanka, direktno iz loncev in posod, ki se nahajajo na kuhalni plošči, torej. Tako hlapi izginejo še preden se razširijo po celotni kuhinji ali celo vsem stanovanju.

Za absorpcijo maščobnih delcev poskrbi maščobni filter, ki je narejen iz legiranega jekla. Sistem pa je tako močan, da bo vase potegnil tudi močne vonjave, ki nastajajo med pripravo nekatere hrane, denimo rib. Napa hkrati niti ne bo zasedala dodatnega prostora ali vas ovirala med pripravo hrane. Za nameček pa je še zelo tiha, saj je motor skrit pod pultom ter zasnovan tako, da deluje zelo po tihem.

Kuhalna plošča z napo Bora je enostavna za čiščenje. Sestavljena je namreč iz treh premičnih delov, ki jih lahko na enostaven način odmontirate in operete kar v pomivalnem stroju.  Na voljo je več različnih modelov, pultna plošča Bora se bo tako dobro znašla v vsakršni kuhinji.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja