Ergonomija v kuhinji – z zdravim hrbtom boste kuhali bolje

Ergonomiji na delovnem mestu se pozornost posveča že dolgo, slednja pa postaja vse pomembnejša tudi v kuhinji, kar je zelo obetavno. Navsezadnje bi moral biti prostor, v katerem ob pripravljanju okusnih jedi preživimo toliko časa, optimalno prilagojen vašim potrebam. Poleg tega naj bi tukaj vse potekalo lahkotno. Kako to doseči? S petimi nasveti za optimalno oblikovano kuhinjsko okolje.

1. Med načrtovanjem imejte v mislih delovni trikotnik

ergonomija-kuhinje-img1.png
Naj gre za dvovrstno kuhinjo, kuhinjski otok ali kuhinjo oblike L – ergonomsko dobro načrtovana kuhinja je vedno sestavljena po principu trikotnika “pomivalno korito – štedilnik – hladilnik”. Tako imenovani delovni trikotnik se nanaša na poti v kuhinji, ki jih med pripravljanjem obrokov najpogosteje prehodite. Za svobodno gibanje in preprečevanje prostorske stiske na eni ter kratke delovne poti na drugi strani, je priporočljiv optimalni razmik med omenjenimi točkami nekje med 100 do 120 centimetri.

2. Izberite delovne višine, ki ščitijo hrbet

ergonomija-kuhinje-img2.png
V kuhinji je zaradi obdelave živil, delovanja številnih naprav in kuhanja pogosto zelo vroče. Pri tem različne aktivnosti bremenijo naše telo na različne načine. Da bi se na to ustrezno odzvali in preprečili težave s hrbtenico ter sprostili napetosti, je potrebno razmisliti o pravilni delovni višini. Slednjo uravnavamo glede na telesno višino osebe, ki dela v kuhinji. Idealna možnost narekuje, da je pri pravokotni drži rok približno 15 centimetrov prostora med komolcem in delovno višino. Na ta način zaščitimo sklepe in prihranimo energijo.

3. Ergonomska razporeditev kuhinjskih aparatov

ergonomija-v-kuhinji-img3.png
Optimalna postavitev kuhinjskih aparatov omogoča enostaven potek dela in varuje vašo hrbtenico. Priporočljivo je, da je predel za kuhanje postavljen nekoliko nižje, saj lahko na ta način brez večjega napora dosežete tudi večje lonce. Pomivalno korito, pečica, pomivalni stroj, parna pečica, hladilnik in mikrovalovna pečica pa naj bodo vgrajeni nekoliko višje. Za idealno velja namestitev v višini dosega rok, kar omogoča udobno uporabo brez sklanjanja ali iztegovanja.

4. Pravilna postavitev zgornjih in spodnjih omaric

ergonomija-v-kuhinji-img4.png
Za doseg zgornjih omaric naj ne bi imeli več kot 35 centimetrov nad lastno telesno višino. Za spodnje omarice je ergonomsko gledano smiselno izbrati izvlečne omare s polnimi izvleki, s čimer preprečimo nepotrebno sklanjanje. Mehko in tiho zapiranje ter posebni sistemi odpiranja, s katerimi se lahko omare odpirajo zgolj z rahlim pritiskom, dodatno olajšajo delo v kuhinji in prihranijo vašo energijo.

5. Urejanje in organiziranje dodatkov

ergonomija-kuhinje-img5.png
Ste tudi vi navdušeni, če so kuhinjski pripomočki  in sestavine na dosegu roke? To je odvisno od dobre organiziranosti omar ter izvlečnih elementov. Z dovršeno zasnovanimi predali, vrtljivimi izvleki in podobnimi pripomočki bo vse na dosegu rok, obenem pa boste prostor v vaši kuhinji optimalno izkoristili. Toda pozor: tudi pri pospravljanju kuhinjskih pripomočkov je potrebno upoštevati ergonomske vidike. Priporočljivo je, da se težji predmeti ne shranjujejo nad višino ramenskih sklepov – bolj prijazno do hrbta bodo spravljeni v spodnjih omaricah. Dodatki, kot sta kuhalnica in obračalka – torej vse, kar pogosto potrebujete – lahko odložite na letev za kuhinjske pripomočke na zadnji steni kuhinjske niše. S tem omogočite enostaven dostop in prihranite čas.

Z ergonomijo v kuhinji je kot pri kuharskem receptu – če vnaprej načrtujete in upoštevate najpomembnejše napotke, potem bo končni rezultat odličen.

Najpomembnejše točke in napotke bomo podrobneje pojasnili na brezplačnem svetovalnem razgovoru z Lesnininimi strokovnjaki. Skupaj bomo poiskali rešitve, posebej prilagojene vašim potrebam in poiskali ustrezen način načrtovanja. Izpolnite obrazec in se dogovorite za termin s svetovalcem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja